O PASMI

PREDSTAVITEV PASME; BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

ZNAČAJ:


Britanke so idealne za bivanje v stanovanju. So bistre, ljubeče, zelo inteligentne in zveste mačke, ki rade opazujejo in spremljajo svoje skrbnike pri vsakodnevnih opravilih. Odlikuje jih neskončna potrpežljivost in miren značaj. Do otrok in drugih živali so izredno prijazne. So tihe, zmerno aktivne in redko pretirano igrive, ko potrebujejo čas zase mirujejo in spijo, vendar raje kot da bi dremale v naročju posedajo v bližini ali pa se zvijejo v klobčič pri naših nogah, seveda pa tudi britanke uživajo v božanju, kar tudi same pokažejo. Te mačke so izredno vdane svojim skrbnikom, vendar so nekoliko zadržane do ljudi, ki jih ne poznajo.

Poudariti je treba, da tako za britanke kot tudi vse druge pasemske in nepasemske mačke velja, da je vsaka od njih edinstveno bitje s svojim značajem.

NEGA

Vzdrževanje dlake pri britanski mački je zelo nezahtevno, saj se dlaka ne sprijema in vozla. Zaradi kratkega kožuščka je dovolj enkrat tedensko česanje, še posebej med sezonsko menjavo dlake.

FIZIČNE KARAKTERISTIKE:

Britanka je srednje velika do velika mačka mišičastega in čokatega telesa. Noge ima kratke in krepke, rep kratek in debel ter na konici zaokrožen. Glavo ima veliko in okroglo, prav tako oči, katerih barva je pogojena z barvo kožuha. Ima močno poudarjene ličnice in širok ter kratek smrček. Samčki so navadno večji od samičk in lahko dosežejo tudi do 10 kg telesne teže. Prav poseben pa je njihov kožuh, saj zaradi gostote ne leži ob telesu ampak stoji navpično kar daje britanki edinstven plišast videz. Britanska mačka je lahko različnih barv in vzorcev, najbolj poznana in najpopularnejša je še vedno modra britanka, priznane pa so tudi druge barve kot so; bela, rdeča, krem, lila, rjava, barva cimeta, črna... Vzreja se jo tudi v dvobarvnih vzorcih, colourpoint, tortie, tabby in osenčeno, odlikuje pa jih tudi marmoriran, tigrast in pegast vzorec itd. Vsaki barvni različici je z natančno predpisanim standardom določena tudi barva oči. Najpogostejša je oranžna ali bakrena barva oči, lahko pa so tudi smaragdno zelene ali modre barve.

NASTANEK PASME:


Britanka velja za najstarejšo britansko pasmo, saj je nastala konec 19. stoletja. Rimljani so pri osvajanju Britanskega otočja s seboj pripeljali mačke, ki so služile iztrebljanju nadležnih glodalcev. Rimljane so iz Britanskega otočja pregnali, mačke pa so ostale in se prilagodile. Britanke so preživljale težke čase, vendar so preživele zlasti po zaslugi svojih sposobnosti in inteligence. V 19. stoletju, ko je velik ljubitelj teh mačk Harrison Weir v Londonu leta 1871 organiziral prvo mačjo razstavo, je tam britanko predstavil kot prvo rodovniško pasmo in ji s tem sprožil veliko zanimanje zanje.